26 verschillende pesticiden in dode mezenjongen in Nederland

Velt en Vogelbescherming Vlaanderen troffen in september 36 verschillende pesticiden in 95 mezennesten aan. In Nederland toont CLM nu gelijkaardige resultaten. CLM ontdekte ook een nieuwe mogelijke oorzaak van de aanwezigheid van pesticiden in dode mezenjongen: haar van katten en honden die een vlooien- en tekenband dragen.

Ook in Nederland is er een grote bezorgdheid over nesten met dode mezenjongen. Er kwamen bij CLM dit voorjaar 411 meldingen binnen. De gevonden concentraties van pesticiden zijn in de meeste gevallen gelijkaardig aan de resultaten van SOS Mezen. Ook het aantal pesticiden dat CLM terugvond is even verontrustend: 26 in 41 nesten. ‘Het komt overeen met de resultaten van ons onderzoek’, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt.

Opmerkelijk is de sterke aanwezigheid van DDT, waarvan het gebruik sinds de jaren ’70 officieel verboden is in Nederland. ‘In meer dan 50% van de nesten vind je dit insecticide terug.’ 

Honden- en kattenhaar

Interessant is de mogelijke verklaring van CLM waarom we zoveel pesticiden terugvinden in mezenjongen. ‘Mezen katten- en hondenharen om hun nest te bekleden. Maar door de behandeling van huisdieren met diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken blijken deze haren insecticiden te bevatten. Zo worden mezenjongen blootgesteld aan insecticiden en nemen ze deze stoffen op.’

‘Dit is een nieuwe mogelijke oorzaak hoe pesticiden in het nestkastje belanden. Het toont aan dat pesticiden zich op heel wat manieren verspreiden in het milieu’, besluit Geert Gommers. Wat je dus best doet? Gooi best het overtollige haar van katten of honden met vlooien- of tekenband niet zomaar in de tuin, maar eerder bij het restafval

En wat mezenbollen?

Vinden we daar ook pesticiden in terug? Dat is een vraag die Velt momenteel bestudeert. De resultaten van dit onderzoek worden in december verwacht. Meer info: www.velt.nu/mezenbollen

Lees hier het volledige rapport van CLM

Leave a Comment