Maak van je tuin een mezenparadijs

Wil je mezen in je tuin helpen, maar weet je niet hoe? Velt en Vogelbescherming Vlaanderen geven je graag enkele tips.

Vogels zoeken veiligheid, voedsel en een broedplek in je tuin. Je kunt je tuin dus zo inrichten dat ze er extra graag in rondfladderen.

Veiligheid

Mezen houden niet van een tuin die lijkt op een kale woestijn zonder enige beschutting. Zorg daarom voor veiligheid en maak je tuin gelaagd met een boom-, struik-, kruid- en strooisellaag. Dat trekt verschillende dieren aan. Vogels kunnen er zich makkelijk in verstoppen. Zet een boom of struikengordel en kies voor soorten met stekels, noten of fruit. Stekels bieden bescherming tegen katten. Als die boom of struik ook nog vruchten of bessen geeft, dan biedt dit een extra buffet.

Foto: Ihor Hvozdetskyi

Kies voor inheemse planten, die bieden meer aan meer dieren. De zomereik heeft bijvoorbeeld nauwe relaties met 400 diersoorten, de Amerikaanse eik met amper 20. Denk ook na over de juiste soorten. Is je tuin te klein voor een echte struikengordel, dan zijn ook klimplanten een optie.

Voedsel

Verschillende vogels eten verschillende dingen. Zo zijn mezen verzot op insecten, spinnen, bladluizen, larven en rupsen. Een jonge mees eet zo’n 50 tot 70 rupsen per dag. Als je de som maakt, heeft een nest van 8 jongen minstens 6.000 tot 8.400 rupsen opgegeten. In het najaar en de winter schakelen ze over op olierijke zaden. Dus voorzie in de winter zeker een pindasilo of voederbol.

Wat je ook kunt doen, is een zonnige bloemenborder plaatsen. Die levert stuifmeel en nectar aan insecten, die dan weer voedsel voor vogels zijn. Ook de zaden uit de bloemenborder zijn voer voor vogels. Je mag de uitgebloeide stengels zelfs de hele winter laten staan, want dat is in het voordeel van insecten en vogels. Verder hebben vogels ook water nodig, om te drinken en te baden. Een vogelbad is daarvoor fantastisch.

De composthoop of een hoekje waar het bladafval bij elkaar ligt, bieden eveneens een festijn aan lekkere hapjes voor de tuinvogels.

Broeden

Niets zo leuk als te kijken hoe een mezenpaar een nestkastje bezet. Concreter kun je niet zorgen voor hun toekomst. Kies wel het juiste nestkastje voor de juiste vogel. Een nestkastje met een invliegopening van 3,2 cm – ter grootte van een 2-euromunt – is prima voor een paartje koolmezen.  De pimpelmees verkiest een kleiner gaatje: 2,8 cm is perfect.

Hou ook rekening met de ophanghoogte en -richting en hou de aanvliegroute naar de kast vrij. Er mogen geen takken of bladeren voor de vliegopening hangen.

Natuurlijk broeden niet alle vogels in nestkasten. De merel en zanglijster broeden graag in een haag of dichte struik. Een takkenhoop of houtstapel zijn zeer geliefde broedplaatsen voor winterkoning, roodborst en heggenmus.

Twee maten, twee gewichten


We voederen onze meesjes graag bij en verwennen ze met zonnebloempitten, pinda’s of ander lekkers. We zorgen voor ze met extra nestkastjes maar tegelijkertijd spuiten we tegen onkruid, bladluis of de buxusmot zonder erbij stil te staan dat we dit met pesticiden bedekt voedsel naar de jonge vogels gebracht wordt.

Er zijn nu al een pak minder insecten dan enkele decennia geleden. laten we het de vogels niet nog moeilijker maken door hun laatste, broodnodige basisvoedsel te verwijderen uit de tuin. Want net die insecten en zaden zijn hun belangrijkste voedselbron.

kies daarom voor een tuin zonder pesticiden. de mezen zullen je dankbaar zijn.

One Thought to “Maak van je tuin een mezenparadijs”

 1. Algoet Wim

  Beste,

  bedankt voor uw verslag. Heel confronterend en voor velen stof tot nadenken om met pesticiden om te gaan.
  In mijn eigen omgeving heb ik toch het gevoel dat veel mensen zich bewust zijn van de neveneffecten van chemicaliën in de tuin en daar spaarzaam mee omgaan. Anderzijds heb ik zelf ondervonden in de buurt dat bedrijven die tuinaanleg en onderhoud doen heel gretig met allerlei producten omgaan om resultaten te boeken zonder veel moeite.
  Een andere bedenking heb ik bij de mezenbollen die overal te koop aangeboden worden en massaal gekocht en gebruikt worden, ook later in het voorjaar. Als daar minderwaardige zaden of van verdachte origine in gebruikt worden kan dat misschien een verklaring zijn voor aanwezigheid van DDT en andere verdachte stoffen.
  Volgende stap zou een analyse kunnen zijn van die mezenbollen.
  In elk geval jullie doen goed werk en doe zo voort
  Dierenarts Wim Algoet

Leave a Comment