Meer dan 4500 dode mezen gemeld

Velt en Vogelbescherming Vlaanderen hebben dit voorjaar meer dan duizend meldingen van verontruste burgers ontvangen die een nest met één of meerdere dode mezenjongen in de tuin vonden. Daarvan worden 100 stalen de komende weken geanalyseerd. ‘We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden’, vertelt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt.

Oost-Vlaanderen koploper

Via www.sosmezen.be konden burgers tussen 15 maart en 15 juni dode kool- en pimpelmezen melden. ‘Dit aantal hadden we helemaal niet verwacht. In totaal brengen we zo 4.516 dode mezen in kaart, verspreid over heel Vlaanderen.’ De meeste meldingen komen uit de provincie Oost-Vlaanderen.

Provincie (+ Brussel)Aantal dode mezenAantal meldingen
Antwerpen983254
Oost-Vlaanderen1397342
West-Vlaanderen916194
Limburg547115
Vlaams-Brabant648192
Brussel254

DDT in Nederland

Vorig jaar werd in Nederland al een eerste – verkennende – studie op de invloed van pesticiden op jonge mezen uitgevoerd. ‘Hoewel het over slechts 10 stalen ging, werden er sporen van 14 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Ook DDT, dat sinds begin jaren ‘70 verboden is in België en Nederland. Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend.’

Resultaten in september

SOS Mezen is helemaal tot stand gekomen dankzij de hulp van burgers. Het volledige onderzoek wordt gefinancierd met donaties. De resultaten van dit onderzoek worden trouwens in september verwacht.

13 Thoughts to “Meer dan 4500 dode mezen gemeld”

 1. Maarten

  De vraag is natuurlijk hoe we de “rode” zones moeten interpreteren. en hoe we de licht geleurde zones moeten interpreteren.
  Is dat omdat er minder mezen sterven, of omdat er minder mensen wonen die er zich iets van aan trekken, en met de studie meewerken?
  Zoveel mensen in onze wijk die hun buxus kost wat kost wilden redden. Zelfs nadat ze wisten dat er vermoedens waren dat er vogelnesten van af stierven.

  Als deze dieren werkelijk stierven owv pesticiden om buxus te redden en hofjes “proper” te houden, dan is elke fris groene buxusbol in de wijk een schandvlek.

  Culpabiliseren is niet altijd terecht. Maar sommige mensen mogen van mij het schaamrood wel eens goed op de wangen krijgen. Dat zijn deze die anderen misprijzend aankijken over het onkruid in hun tuin en op de stoep, maar die in hun tuin 0,0 biodiversiteit hebben en wiens tuinhuis lijkt op de afdeling verdelging van den brico. Wie kan zich trouwens het recht toe-eigenen om vergif te spuiten in z’n tuin, alsof perceelsgrenzen gelden voor fauna, wind en grondwater… Verwaand volkske van valse verworvenheden soms hier. Eigen hofke eerst. Als een verslaafde gedwongen tot sproeien voor de schone schijn.

  1. jenny vanderrusten

   ik ben ervan overtuigd dat de pesticiden voor de buxus schadelijk en dodelijk is voor
   het vogel bestand onder andere zelf voor diegenen die ze hebben gebruikt

  2. Willemijn de Jongh

   Helemaal mee eens! In àl te veel landen woont zo’n ijdel volkske, jammer genoeg. (Ik ben Nederlandse, maar ben ook heel veel op het Portugese platteland.)
   Reclamemakers zouden misschien kunnen helpen met een andere beeldvorming van wat ‘schoon’, ‘proper’ en ‘netjes’ is. Misschien kunnen Velt-ers helpen met ideeën voor zo’n ‘beeldenstorm’- campagne! Niet…zó (…) – maar Zó!
   Het is maar een idee, alle beetjes helpen.. Hartelijke groeten,

 2. jeff vaneerdewegh

  ik woon te antwerpen linkeroever. er was hier minstens 1 mezennest onder een vensterbank op de 3e verdieping. volgens mij zijn ze allemaal kerngezond uitgevlogen, want ik heb geen enkel dood mezenkuiken gezien.

  1. H. Ritzen

   ik woon ook, op linkeroever en heb een nestkastje op mijn terras in een appartementsgebouw op de tweede verdieping. Elk jaar zijn er jongen . Dit jaar zag ik plots geen beweging meer rond het nest en bleken de 4 kuikens die al pluimen hadden allemaal dood. Ik dacht dat dat een gevolg was van de werken aan de terrassen die toen aan de gang waren maar weet nu beter.
   Beangstigend!!!

 3. Det

  Bij ons in Lier zitten super veel meesjes.

 4. Alex Colpaert

  Ik woon in Poperinge (waar blijkbaar 18 dode mezen uit 4 nesten werden geteld)
  In onze tuin hadden wij 3 keer mezen die hebben gebroed. Zelfs 2 nesten in hetzelfde kastje na mekaar (deze week uitgevlogen). Wij vonden geen enkel dood vogeltje in de kasten, maar wel is er ééntje in ons vijvertje terechtgekomen en jammerlijk verdronken.
  Ik moet er wel bij vermelden dat wij een buxusboom hebben, waarop schade te zien was door de buxusmot. De aangetaste takken werden in een vroeg stadium verwijderd en we vonden ook een rups. Pesticiden komen er niet aan te pas.
  De boom doet het ondertussen goed, mogelijks geholpen door de meesjes . Hopelijk vinden zij in de buurt geen ‘bespoten’ buxussen.

  1. Willemijn de Jongh

   Top!

 5. Marnix Desimpel

  Moeilijke operatie als je geen besef hebt van hoeveel nesten wel zijn uitgevlogen. Maar elke vogel die sterft is er een teveel.

 6. Rudy Martens

  Rudy Martens
  Op het moment dat men SOS mezen startte zagen we hier in Borgerhout (hoek Appelstraat – Turnhoutsebaan) geen enkele mees.
  Nu eind juni, waar ze vandaan komen is een vraag maar zitten er alle dagen mezen in de tuin.
  Sporadisch komt ook een roodborst op bezoek.
  De laatste vijftien jaren hebben we ook nooit mussen gezien, en dit jaar regelmatig een hele familie mussen die in de laagstam fruitbomen net als de mezen insecten komen eten.
  ’s Avonds als het begint te schemeren zien we ook tal van die kleine soort vleermuizen rond vliegen.
  Ik vind dat voor regio groot Antwerpen wel bemoedigend (zie ook hierboven de replieken van de mensen van Atw. LO).

 7. D.G.

  Wat Maarten zegt in zijn eerste paragraaf! De kaart met kleurcodes is misleidend, want uiteraard gaan mensen automatisch denken dat er in rode zones meer mezen sterven dan in lichte zones, terwijl dat niet valt af te leiden uit de cijfers. Het enige dat donkerdere zones op deze kaart _met zekerheid_ zeggen, is dat er daar meer mensen de moeite hebben gedaan om aan deze studie mee te werken. Met andere woorden: de kaart met kleurcodes toont de afkomst van de stalen, niet de mezensterfte in Vlaanderen.

  Los daarvan steun ik deze studie van harte!

 8. Van Cauwenberghe C

  Ik heb enkel vorig jaar een natuurlijk verdelgingsmiddel gebruikt voor de buxushagen en dit slechts eenmalig. De hagen zaken vol met rupsen. Daarna leken een deel van onze buxushagen vooral door de droogte volledig droog te worden en gezien we te weinig regenwater ter beschikking hebben voor de tuin – werd het besproeien stopgezet. Dit jaar heb ik in navolging met mijn ouders de buxus volledig kort tot op 5 cm gezaagd en ja, ze schieten er terug door en ik heb er verder geen werk aan… Mijn kippen 15 stuks laat ik af en toe eens vrij in de tuin lopen en zij doen de rest – pikken alles wat al op de buxus is achtergebleven op. Spuiten doe ik niet. Heb ook in mijn behoorlijk grote tuin nog geen dode mezen gezien. Zie wel alle soorten vogels hier: mezen, distelvinken, merels, mussen, vinken.

 9. resi krings

  wat de kaart betreft: ik woon in Hasselt aan de weg naar het containerpark… daar kwamen 2j geleden al volle aanhangwagens (niet afgedekt!!!) met aangevreten of dode buxus planten langs. Denk dat hier het hoogtepunt van de mot al voorbij was in onze streek, zie geen buxussen meer…. wel af en toe nog een motje gezien dit jaar!! Hier zijn 3 nestjes gezonde mezen uitgevlogen……

Leave a Comment